Birtok

A MARIASY-birtok
szőlőterületei

TOKAJ, Máriás-dűlő
5 hektár földterület
2,4 hektár telepített szőlőültetvény
Szőlőfajta: furmint

TOLCSVA, Gyapáros-dűlő
0,6 hektár szőlőültetvény
TOLCSVA, Kincsem-dűlő
1,6 hektár szőlőültetvény
TOLCSVA, Várhegy-dűlő
1,8 hektár szőlőültetvény
Szőlőfajták a tolcsvai szőlők teljes területén:
furmint 80 %, sárga muskotály 10 %

Furmint
Tokaj nemes szőlőfajtája

A Tokaj-hegyaljai borvidéken az évszázadok folyamán számos szőlőfajtát termesztettek, de a 19. században pusztító filoxéra vész után a furmint vált uralkodó szőlőfajtává.

Jó tulajdonságokkal rendelkezik a furmint. Betegségekre nemigen érzékeny, a téli fagynak meglehetősen ellenáll, szereti a napos fekvést. Vesszői felfelé törő növekedésűek, levele fűrészesen fogazott szélű. Tömör fürtje közepes nagyságú, hengeres; bogyói gömbölydedek. Forró nyár, esővel váltakozó meleg ősz érleli aranysárgává bogyóit. Késői érésű, élénk és finom savak jellemzik.

MARIASY – A furmint három arca

A furmintszőlő három eltérő időpontban és érettségben szüretelve eltérő borokkal ajándékoz meg bennünket, ezek a nemes aszú, a pezsgő – Crémant de Furmint és a furmint száraz bor, valamennyi gyógyír a léleknek és kiindulópontja egy jó baráti együttlétnek.

Szüret

A régi mondás szerint: „szeptember érleli, október mézeli”.

A szüret szeptember és október napsütéses, szeles napjain történik, kizárólagosan kézzel, amikor gondos szakértelemmel válogatjuk az érett szőlőfürtöket. Elsőként pezsgő alapborunkhoz válogatjuk az érett és jó ropogós savakkal rendelkező, teljesen egészséges fürtöket (10 % vol. érettség). Majd 2-3 héttel később a száraz furmintunkhoz már érettebb, de még mindig teljesen ép, egészséges szőlőt szüretelünk. Itt a megkívánt potenciális, alkoholban kifejezett érettség 12,5-13 % vol. Mindkét esetben a tőkén hagyunk minden olyan fürtöt, amelyet a nemespenész már megtámadott. A szüret utolsó lépése októberben, akár november elején, a nemes aszúszemek gyűjtése, amikor a napos és szeles október már töppeszti, ráncosítja a szőlőt, mézesíti az aszúszemeket. A mézédes, aszott, ráncos, töppedt bogyókat külön, kisebb edényekbe szemenként gyűjtjük. Ez a szőlőtermésünk legértékesebb része, utat nyit az aszúbor, Tokaj aranya felé.

Mert bennünket elbűvöl a nemespenész, a misztikus csoda.

Videó lejátszása