Borok

MARIASY PEZSGŐ BRUT

A pezsgő egy varázslat, a boldogság, az ünnep, az érzelemi gazdagság közvetítője.

A MARASY Pezsgő új termék a birtok életében. A kis amfiteátrum ölelésében található szőlőterület talaja, a lösz, az egyedi klíma, a furmint szőlő és a pezsgőkészítés klasszikus módszere fantasztikus lehetőséget kínál egy finom, elegáns, ásványos ízekkel rendelkező pezsgő készítéséhez.

A furmintfajta különleges aromával, finom, ízletes, üde savakkal szüretelhető. Kizárólag az ép, egészséges szőlőfürtöket, erősen válogatva, kézzel szedjük. Majd minőségi préseléssel és irányított erjesztéssel kapjuk az alapbort, melyből méthode traditionnelle eljárással készítjük a MARIASY pezsgőit.

MARIASY PEZSGŐ/ SEKT

CRÉMANT de FURMINT

A MARIASY PEZSGŐ BRUT elegáns, tiszta, finom ízének, ásványos jellegének köszönhetően különleges aperitif. Kitűnő halételekhez, fogashoz, pisztránghoz, de brut jellege miatt szinte minden alkalomhoz és fogáshoz illik.

MARIASY FURMINT

Ünnepi varázslatot teremt akár a mindennapok, akár a jeles napok asztalán.

A furmint Tokaj legfontosabb szőlőfajtája.

Fürtje hengeres; bogyója ovális, finom ízű, későn érő szőlő. Bora kitűnően ötvözi az élénkséget, az ásványos gazdagsággal.

MARIASY FURMINT

A MARIASY FURMINT száraz, gazdag és a fahordós érlelésnek köszönhetően komplex ízű fehérbor. Intenzív élményt nyújt, így jól párosítható falatkákhoz, előételekhez, legyen az zöldsaláta vagy finom krémleves, kitűnő spárgához vagy halakhoz, de remek páros fehér húsokból készült sültekhez. Ne feledjük megkóstolni félkemény és lágy sajtokkal is! Ünnepi varázslatot teremt akár a mindennapok, akár a jeles napok asztalán, 8 oC-ra lehűtve, szép kehelypoharakba töltve.

MARIASY TOKAJI ASZÚ

Bennünket elbűvöl a nemespenész, a misztikus csoda.

Az aszúszemek képződése egy igazi misztikus csoda. A Botrytis Cinerea, a nemespenész áldásos hatása Tokaj éghajlati viszonyának mágikus erejéből fakad. Csak jó évjáratokban készíthető, amikor a természet biztosítja az aszúsodás folyamatához elengedhetetlen nyárvégi esőzést és a késő őszi napsütéses, szeles periódust. A nedvességtől megduzzadt bogyók szétrepednek, héjukon megtelepszik a Botrytis Cinerea, különleges túlérési folyamatot indít el és optimális esetben beindul a nemes rothadás. A nemesen rothadt szőlőszem elveszíti víztartalmának jelentős részét, ennek következtében az aszúszőlő édesebb, gazdagabb, koncentráltabb. Ugyanakkor a botrytis, a nemespenész különleges aroma-összetevőkkel rendelkező illat- és ízanyagot hoz létre.

Az aszúszemeket szüretkor gondos munkával, szemenkénti válogatással szüreteljük.

Tokaji botrytiszes szőlőszemek kialakulásának fázisai

Az aszúkészítés egy aprólékos, sok türelmet és hozzáértést igénylő folyamat. 

Az aszúbor készítés kezdeti története a XVII. századig nyúlik vissza, amikor Szepsi Laczkó Máté református prédikátor 1631 húsvétjára elkészíti az első aszúbort.

Az aszú készítése ma is az ősi mérték alapján történik:
1 gönci hordó, azaz 136 liter musthoz 5 puttony aszúszemet keverünk. A tokaji puttony 25 kg aszúszemet mér. A nemes aszúbor készítése során az aszú szőlőszemeket feltárás nélkül, egészben keverjük össze musttal. A préselését minden esetben lassan, hosszú préselési idővel végezzük.

A MARIASY Aszú a tokaji szőlőterületek változatos adottságainak, valamint a rendkívüli gondossággal válogatott aszúszemeknek köszönhetően a sav és a cukortartalom tökéletes egyensúlyát mutatja.

Az aszúszemek szedésekor külön hangsúlyt kapnak a Tolcsván található szőlők kitűnő talaj- és mikroklimatikus adottságai.

Az aszúmustok erjedése lassú és hosszú időt igényel, majd az aszúborok érlelése kis méretű fahordóban történik. Ezekhez a hordókhoz a borvidéket határoló Zempléni hegyek tölgyfáját használjuk.

MARIASY TOKAJI ASZÚ

5 Puttonyos

A MARIASY Aszút gazdag, virágos, gyümölcsös, kitűnő sav-cukor egyensúly, tökéletes elegancia, csodálatos szín, fantasztikus aromagazdagság jellemzi.